Průvodce produkty

• Průvodce obklady a dlažbou

• Aneb co byste měli vědět, než se k nám vydáte……

Na začátku Vašeho správného výběru materiálu, by mělo být rozhodnutí, k jakým účelům a do jakých prostor je  Vámi  požadovaný materiál  určen. Vše ostatní  můžete nechat na nás, rádi  Vás povedeme tím správným směrem.

Slovníček pojmů, které Vám pomohou ve  Vašem výběru:

COTTO je tradiční  cihelný materiál pro obklady a dlažby převážně do interiéru. Jeho povrch je třeba ošetřit impregnací nebo vosky tak, abychom docílili požadovaných vlastností. Tento materiál jek dispozici v tažené a ručně vyráběné variantě.

FORMÁTOVÁNÍ  je zabroušení všech hran na přesný rozměr.

GLAZOVANÁ KERAMIKA  je dlaždice pokrytá vrstvou glazury, která vytváří estetický dojem. Je určena pro vnitřní použití a je možno vybírat ze široké škály barev.

GRES je slinutá keramika s minimální nasákavostí vhodná pro exteriér i interiér, schopná snášet vysokou zátěž. Lze použít jako obklad i dlažbu.

KALIBRACE  je třídění materiálů dle velikosti jednotlivých dlaždic a liší se dle výrobce.

KLINKER  je cihelná dlažba pálená při vyšší teplotě s příměsí písků. Je vhodná pro exteriér.

MOZAIKA je maloformátový materiál, který je sestaven a nalepen  na  mřížce, což umožňuje snadnou manipulaci a následnou pokládku. Může být keramická,skleněná, cihelná, kamenná, kovová, dřevěná ..…

MRAZUVZDORNOST je vlastnost materiálu snášet teploty pod bodem mrazu.

NASÁKAVOST je udávána v procentech a vyjadřuje pórovitost materiálu.

• ODOLNOST PROTICHEMICKÝM VLIVŮM  je odolnost proti kyselinám a je vyžadována v chemických a tiskařských provozech.

ODOLNOST PŘI ČIŠTĚNÍ  je odolnost proti čistícím prostředkům a nízko nasyceným kyselinám .

OTĚRUVZDORNOST  (značka PEI)  je udávána zkouškou, která určuje  odolnost povrchu  glazovaných dlaždic proti poškrábání a je hodnocena stupněm 1-5. Dle dnes platných norem se uvádět nemusí.

PROTISKLUZ  je stanovení charakteristiky povrchu  pro použití materiálu v exteriéru nebo ve  veřejných prostorách související s vodním režimem s  přihlédnutím k bezpečnosti provozu. Je vyjádřen písmenem  R.

REKTIFIKACE
    je dodatečné  přesné formátování, kterým se  upravuje deklarovaný rozměr materiálu a je u každého výrobce jiný. Např.  rozměr materiálu 60 x 60 cm  může mít po rektifikaci rozměr  59,4 x 59,4 cm

ROZMĚROVÁ ODCHYLKA  vzniká při výpalu z důvodu odlišných vlivů prostředí. Materiál proto může vykazovat rozměrové odchylky od standardně udávaného rozměru, např. v katalogu je uveden deklarovaný formát 333 x 333 mm. Skutečně dodané dlaždice však mohou být v rozměrech od 327 do 339 mm.V jednom balení mohou tolerance rozměrů činit dle normy ± 0,5%. U formátu 333 x 333mm může být rozdíl až ±1,67 mm. Tzn., že celkový rozdíl mezi dolní a horní hranicí normy může u tohotorozměru činit až 3,34 mm.

TENKOSTĚNNÝ MATERIÁL  je materiál, který je vyráběn v tloušťce od 3 mm a vykazuje stejné technické parametry jako gres .  Je možné jej použít jako dlažbu i obklad, pro exteriér i interiér.

TONALITA =barevnost povrchu obkladu či dlažby je označována číslem na obalu a může se lišit od vystaveného vzorku, podle výrobní šarže, a to směrem k sytějšímu nebo světlejšímu odstínu. Rozdíly v tonalitě mohou nastat při sestavování speciálních prvků k obkladu nebo dlažbě. Protože výroba těchto prvků je technologicky i často materiálově odlišná není možné dosáhnout naprosto  stejného tónu jako u základní dlaždice.

TVRDOST je odolnost povrchu proti mechanickému poškození a je určena Mohsovou stupnicí tvrdosti 1-9. Stanovuje nám vhodnost použití materiálu pro určené prostory.

A pokud jste dočetli až sem, tak na konec něco málo o tom,jak se správně starat o Vámi vybraný materiál.

Aby Vás radost z krásného keramického obkladu nebo dlažby neopustila ani po letech, je dobré se o ně i náležitě starat. Z tohoto důvodu Vám  doporučujeme  chemické prostředky italské  společnosti Fila, které Vám k tomu dopomohou.

• bad72b2f-f734-4ae6-b9d4-73888bfa3b91
  • Na základě usnesení vlády ČR ze dne 26.10.2020 o přijetí krizového opatření s účinností od 28.10.2020 do dne 3.11.2020 zůstává naše prodejna funkční a to dle platných výjimek.